یکی از مهمترین اقلام غذایی جهان و از مهم ترین غلات، برنج است. برنج غذای اصلی نیمی از جمعیت جهان می باشد و همچنین برنج جایگاه ویژه ای در سبد مصرفی خانوارهای ایرانی داشته و دارد.
این روزها پیدا کردن برنجی که یاد برنجهای اصیل ایرانی را در یادمان زنده کند، کار سختی شده است. بازار برنج در انحصار محصولاتی است که از کشورهای دور و نزدیک به ایران میآیند و قیمت نسبتا مناسب شان طرفداران آنها را هم زیاد کرده است. بیشتر این برنجها خوب قد میکشند، بعضیهایشان هم عطر خوبی دارند.
اما اغلب آنها پس از پخت طعم ندارند و مثل دانههای پلاستیکی، سفت میشوند.
تقلب هم در بازار برنج فروشی زیاد است و حتی اگر دقت هم بکنی باز برنجهای مخلوط به اسم برنج یک دست را به خانه میبرید ولی با این همه راههایی وجود دارد که با استفاده از آنها میتوان برنجی با کیفیتی مناسب را انتخاب کرد.
چیزی که ممکن است زیاد شنیده باشید این است که برنج کهنه بهتر از برنج نو است. برای همین برنجهای قدیمی گرانتر از برنجهای محصول همان سال هستند. علت این مساله نیز این است که برنج هم، مانند هردانه دیگری در ابتدا مقداری آب دارد که پس از برداشت و خشک کردن آن، آب درونش تبخیر میشود. وقتی دانه برنج خشک، سفت و فشرده باشد هنگام پختن به خود آب جذب میکند و حجمش اضافه برنج نباید خیلی سفید، خیلی زرد، شفاف، دودی یا ترک خورده باشد؛ برنج مرغوب، رنگ بلوری مات و عاج مانند دارد و معمولا باریک و قلمی است، اما طعم و بوی مطبوعش پس از پخت، خیلی مهم تر از باریکی و بلندی آن است.
۵-برنج خوب باید یکدست باشد نه مخلوطی از دانه های چاق و لاغر، زرد و سفید، کوتاه و بلند یا ریز و درشت.
۶-هر چه دانه های شکسته یا در اصطلاح «نیمدانه» بیشتر باشد، کیفیت کمتری دارد.
(برنج موسوم به نیمدانه بیشتر برای پخت شله زرد، شیربرنج، برخی آش ها، سوپ ها و مانند اینها مناسب است نه برای پخت و سرو در مهمانی)
۷-یکی
از راه های تشخیص برنج مرغوب، خرد کردن تعدادی از دانه ها زیر دندان است.
اگر به سختی خرد شد، نشانه خشکی بیشتر برنج و کیفیت بیشتر آن است.
یکی
از روش های درک میزان عطر برنج، دمیدن هوای گرم یا «ها کردن» روی مقداری از
دانه هاست. به منظور رعایت نکات بهداشتی دقت کنید که دانه های آمیخته با
هوای دمیده از دهان را مجددا درون کیسه نریزید.
-کیسه یا سطل های نگهداری برنج را حتما در جایی دور از نم، خنک و به ویژه خشک انبار کنید تا رطوبت درون دانه ها تبخیر شود.
-از گذاشتن کیسه ها روی هم خودداری کنید.
-بین هر کیسه فاصله ای برای عبور هوا بگذارید تا برنج نمدار نشود.
-افزودن مقداری نمک و چند دانه سیر همراه با سرکشی و هوادهی گاه به گاه، از آفت زدگی برنج جلوگیری
می کند.
-به هیچ وجه از قرص های شیمیایی استفاده نکنید.
-هر چند وقت یک بار محتوای کیسه یا ظروف را زیر و رو کرده، مراقب رخنه و حمله ات و آفات باشید.
-در صورت آفت زدگی، پیش از تخم گذاری بیشتر آفات و افزایش ات، برنج را در هوای آزاد، دور از تابش نور خورشید پهن کرده، با الک کردن برنج از خسارت و آسیب بیشتر آن جلوگیری کنید.
-دقت کنید نمک به جا مانده از برنج آفت زده را، به سبب پرهیز از انتقال مجدد تخم آفات به ظروف یا کیسه ها مجددا استفاده نکنید.
طارم ، هاشمی ، گرده ، دودی ، دم سیاه ، صدری ، چمپا و… که تمامی برنج های ذکر شده تولید کننده های متفاوتی در اقصی نقاط ایران دارند ولی به واقع با توجه به روند خرید و فروش بازار و رضایت مشتری می توان گفت که بهترین نوع برنج ، برنج شمال کشور به خصوص استان گیلان ، مازندران و گلستان است.
برنج منطقه گیلان به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:
دسته اول – برنج های نوع گرم
این نوع از برنج دارای کیفیت بسیار بالا بوده و با اسامی هاشمی – علی کاظمی – گرم مولایی
حسن سرا – صدری – دم سیاه … معرفی شده اند.
دسته دوم – برنج های نوع سرد
از نظر کیفی پائین تر از نوع گرم بوده ولی از نظر کمی بالاتر از آن که با نام های بی نام – فشتال – طارم رمضانی … شناخته شده اند
استان مازندران یکی از مناطق مهم رشد برنج در ایران است. تقریبا ۴۵٪ (حدود ۱ میلیون تن) برنج سفید در ایران در مازندران تولید می شود. طارم بیشترین گونه کشت شده در میان سایر گونه های تولید برنج است. این گونه در ایران و همچنین در جهان مشهور است.
انواع برنج طارم شامل : محلی، هاشمی ، چینی ، عطری ، امرالهی ، سنگسری ، صدری است. در میان انواع اینها محلی، هاشمی و عطری بیشترین کیفیت را داراست.
طارم محلی با بهترین کیفیت آشپزی، دانه های معطر و بلند است. طول این گونه حدود ۷٫۳ میلی متر است و عرض آن حدود ۲ میلی متر است . یکی از بهترین گونه ها با کیفیت بالای پخت و پز در میان انواع دیگر طارم می شود.
با توجه به نکات ذکر شده، بررسی همه ی جوانب در خرید و انتخاب بهترین نوع برنج حائز اهمیت است. پس اگر به سلامتی خود اهمیت میدهید، در خرید آن دقت لازم را داشته باشید و بهترین برنج را انتخاب کنید.
درباره این سایت